Zmeň svoj život
Vegetariánstvo a vegánstvoZdravoveda

Stravovanie sa podľa Biblie

Boží záměr a pravidla pro stravování: Od Ráje po dnešek

Toto téma je pro mnoho věřících velmi kontroverzní a často sporné, ale stojí za úvahu, co pro nás Bůh zamýšlí a zda jdeme po Jeho cestě, kterou nám určil i v této oblasti. Začneme od Ráje a skončíme dnešní dobou. Bůh stvořil člověka a dal mu za potravu byliny a plody. Po potopě Bůh lidem dovolil jíst maso, ale pouze za určitých přísných podmínek, které jsou uvedeny v Bibli. Je zřejmé, že k tomu měl dobrý důvod.

Povšimněte si, že jak začali lidé po potopě jíst maso, začal se zkracovat i jejich život. Bůh určil, která zvířata jsou čistá a která se mohou jíst. Zakázal jíst maso s krví, protože v krvi je život. Zdůraznil, že zvířata mají být zdravá. Izraelskému národu bylo také zdůrazněno, že nemají jíst tuk ze zvířat.

Moderní doba a věda již dnes některé z Božích pravidel pro stravování objasnily vědecky a vysvětlují mnohé příčiny nemocí spojené s konzumací živočišného tuku a masa nemocných zvířat. Například Alzheimerova choroba, jejíž výskyt neustále roste, má často původ ve špatné životosprávě, především v konzumaci masných produktů a fast foodů.

Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu (skupina asi 4500 lékařů) publikoval v roce 1995 zprávu, že roční náklady na léčbu, které přímo souvisejí s masitým stravováním, se pohybují mezi 23,6 – 61,4 miliardami USD, což je plně srovnatelné s náklady spojenými s kouřením. Jsme ještě dnes schopní Boží pravidla pro požívání masa dodržet? Nesklouzli jsme z Boží cesty v otázce stravování mezi pohanský lid? Nebylo by lepší se navrátit k původnímu Božímu záměru s člověkem, aby na nás mohl více působit Boží Duch?

Tělo, Boží dech a výživa: Jak strava ovlivňuje naše zdraví a duši

Je důležité si uvědomit základní rovnici: Tělo + Boží dech = duše, což znamená živý člověk. Bible říká: „Člověk se stal živou duší„. Tělo nelze oddělit od našeho vnímání a myšlení, a tedy to, co jíme, ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i naše myšlenky! Naše tělo je neustále budováno z potravy, kterou přijímáme. Tělesné tkáně se neustále opotřebovávají a každý pohyb jakéhokoli orgánu znamená úbytek sil, který je následně nahrazen potravou.

Každý orgán v těle vyžaduje svou vlastní výživu. Mozek, kosti, svaly i nervy mají specifické požadavky na výživu. Tento podivuhodný proces přeměňuje potravu na krev, která se následně používá k výstavbě tělesných částí. Tento proces probíhá neustále, zásobuje životem a silou každý nerv, každý sval a každou tkáň. Pro správné fungování těla bychom měli vybírat takovou stravu, která tělo nejlépe zásobuje základními složkami výživy pro jeho budování. V tomto výběru chuť není bezpečným průvodcem. Abychom zjistili, jaká je nejlepší potrava, musíme se vrátit k původnímu Božímu plánu pro výživu člověka.

Původní Boží plán pro výživu: Rostlinná strava pro zdraví a dlouhověkost

Když Bůh stvořil Adama a Evu, dal jim za potravu pouze rostlinnou stravu. Byly to obilniny, zelenina, ovoce a ořechy. To byl původní Boží plán pro člověka. I po pádu do hříchu se bohabojní lidé živili touto stravou a byli silní a žili dlouho. I dnes mnozí lékaři ve svých studiích dokazují, že strava složená výhradně z přírodní stravy vede k prodloužení života a jeho zkvalitnění. Kalifornské městečko Loma Linda je toho živým důkazem, že rostlinná strava může mít pozitivní vliv na zdraví a dlouhověkost.

Genesis 1,29 – „A Bůh řekl: Hle, dal jsem vám každou rostlinu mající semena na povrchu celé země a každý strom, na němž je ovoce mající semena. To budete mít za pokrm.“

Rozdělení zvířat na čistá a nečistá po potopě

Při potopě, když Bůh hovoří o zvířatech, jasně uvádí, že jsou rozdělena na čistá a nečistá. Vzhledem k tomuto rozdělení vzal Noe do arky více čistých zvířat. Toto rozdělení tedy rozhodně není pouze součástí Mojžíšova ceremoniálního zákona, který byl později zrušen. Tento koncept rozdělení zvířat musel být známý již Noemovi a lidstvu mnohem dříve.

Bůh také Noemovi zakázal jíst maso s krví, protože krev je životem zvířete. Kromě toho, že tento zákaz může být předobrazem Ježíšovy krve smíření, měl tento zákaz i jiný, vážný význam pro lidské tělo. Na jiných místech Bible se totiž život popisuje jako duše, emoce a pocity. Tento důrazný Boží zákaz tedy nebyl dán pouze Mojžíšovi a Izraelitům, ale měl univerzální význam pro všechny.

Genesis 7,8 – Z čistých zvířat i ze zvířat, která nejsou čistá, z ptactva i ze všeho, co se hýbe na zemi, vždy po párech vešli k Noemu do archy..
Genesis 8,20 – Noe pak postavil Hospodinu oltář a vzal ze všeho čistého dobytka a ze všeho čistého ptactva a přinesl na oltáři zápalnou oběť.
Genesis 9,4 – Jen maso s jeho životem, s jeho krví, nejezte. (kral. A však masa s duší jeho, kteráž jest krev jeho, nebudete jísti.)

Boží záměr s výživou Izraelitů: Maso, strava a následky neposlušnosti

Když Pán vyvedl svůj lid Izraelity vítězně z Egypta, vedl je pouští, aby je zkoumal a podrobil zkoušce. Bůh neustále dokazoval svou zázračnou moc tím, že osvobozoval svůj lid od nepřátel. Zaslíbil, že je vezme k sobě jako svůj zvláštní poklad, pokud budou poslouchat Jeho hlas a zachovávat Jeho přikázání. Bůh jim nezakázal jíst maso, ale neposkytl jim ho mnoho. Opatřil je tou nejlepší a nejzdravější potravou: seslal jim chléb z nebe, nazývaný mana, a dal jim nejčistší vodu z tvrdé skály.

Uzavřel s nimi smlouvu, že pokud ho budou poslouchat, ochrání je před nemocemi. Hebrejové však nebyli spokojeni. Pohrdli potravou z nebe a toužili se vrátit do Egypta, kde mohli sedět u hrnců masa. Bůh jim dal maso, protože reptali a byli nespokojeni, ale maso jim přineslo nemoc a dokonce i smrt. Nikdy však nepřijali bezmasou stravu s ochotnou myslí, stále projevovali svoji nelibost a toužili po mase.

Když se Izraelité usadili v Kanánu, dovolil jim Bůh jíst maso pouze za určitých podmínek, aby zlé následky nebyly příliš vážné. Zakázal jim jíst vepřové maso, stejně jako jiná zvířata, ptáky a raky, jejichž maso označil jako nečisté. I z dovoleného masa zakázal přísně pojídání tuku (lůj, sádlo) a krve. Izraelité směli jíst pouze maso zdravých zvířat. Bylo jim zakázáno jíst maso zvířat roztrhaných, zdechlých nebo těch, u nichž nebyla pečlivě odstraněna krev. Když se Izraelité uchýlili od Božího plánu výživy, utrpěli velkou ztrátu. Toužili po masité stravě a sklízeli následky. Neposlechli Boží plán, nedosáhli ideálu Božího charakteru a nesplnili Jeho úmysly.

Boží přikázání o čistých a nečistých zvířatech v Bibli

Hospodin promluvil k Mojžíšovi a Áronovi a řekl jim: „Promluvte k synům Izraele: Toto jsou živočichové, které budete jíst ze všech zvířat, která jsou na zemi.“ Bůh dal lidem přesný návod, jak rozpoznat čistá a nečistá zvířata. Podrobněji je tento zákon uveden v Leviticus 11 kapitole: „Toto je zákon o zvířatech, ptactvu, vší živé duši pohybující se ve vodě a o každé duši hemžící se po zemi. Budete rozlišovat mezi nečistým a čistým a mezi živočichy, kteří se jedí, a těmi, kteří se nejedí,“ řekl Bůh.

Zjednodušeně Bůh dovoluje jíst maso pouze těch zvířat, jejichž kopyto se rozdvojuje a která přežvykují. U ryb jsou znakem čistoty ploutve a šupiny. U ptáků se jedná o ty, kteří nejsou dravci. V našich podmínkách je tedy zakázáno například vepřové maso a králičí maso, stejně jako některé ryby jako štika nebo pangas. U proroka Izaiáše dokonce Bůh vyslovuje zavržení všech, kteří jsou pojídači vepřového masa, a vztahuje to k shromáždění všech národů před Bohem, nikoliv pouze na Izraelity.

Izaiáš 66,16-17 – Ti, kdo se posvěcují a očišťují kvůli zahradám po jednom uprostřed a jedí vepřové maso, věci hodné opovržení i myši, ti společně zaniknou, je Hospodinův výrok. Já odpovím na jejich skutky a jejich úmysly: přijde čas k shromáždění všech národů a jazyků. I přijdou a uvidí mou slávu.

Bůh měl dobrý důvod, proč některá zvířata lidem zakázal jíst. Když se podíváme podrobněji na život nečistých zvířat, zjistíme, že jsou to většinou masožravci, nebo mají jiný zažívací systém, který způsobuje, že jejich maso je oproti čistým zvířatům zatíženo větší koncentrací škodlivých látek.

Většina lichokopytníků a zvířat, která nejsou přežvýkavci, mají odlišné zažívací ústrojí a některá z nich jedí své vlastní výkaly, které následně znovu tráví. Tento proces vede k koncentraci škodlivých látek v jejich mase, což může být pro lidské tělo nebezpečné. Vědecký důkaz o tom, že zákaz konzumace nečistých zvířat je opodstatněný, podává ve své přednášce Prof. Dr. Walter J. Veith.

Vepřové maso je jedním z nejběžnějších, ale také nejškodlivějších druhů masa. Bůh nezakázal Židům konzumaci vepřového masa pouze z důvodu autority, ale hlavně proto, že není pro výživu člověka vhodné. Požívání vepřového masa mohlo způsobovat různé nemoci, především v teplém podnebí Palestiny. Konzumace vepřového masa však neškodí pouze tělesnému zdraví, ale ovlivňuje také myšlení a otupuje citlivost. Není možné, aby maso jakéhokoliv živého tvora bylo zdravé, pokud jeho přirozeným živlem je špína a pokud požírá různé nečistoty. Maso vepře obsahuje vše, čím se vepř živí. Pokud lidé toto maso konzumují, přenáší se na ně nečistota, která zůstává v jeho krvi a mase.

Zákaz jedení krve vede k většímu vnímání duchovna

Leviticus 3,17 – To je věčné ustanovení pro vaše generace ve všech vašich sídlech: nebudete jíst žádný tuk a žádnou krev.

Deuteronomium 12, 23-25 – Pouze buď pevný v tom, abys nejedl krev, protože krev je život. Nejez život s masem. Nejez ji. Vylej ji na zemi jako vodu. Nejez ji, aby se vedlo dobře tobě i tvým synům po tobě, když budeš dělat to, co je správné v Hospodinových očích.

Leviticus 17,11,14 – Když by kdokoliv z domu izraelského nebo z příchozích, kteří pobývají mezi nimi, jedl jakoukoliv krev, obrátím svou tvář proti tomu, kdo by jedl krev, a vyhladím jej zprostřed svého lidu. Neboť život těla je v krvi a já jsem vám ji dal na oltář k získání smíření pro vás, neboť je to krev, která získává pro člověka smíření. Proto jsem řekl synům Izraele: Nikdo z vás nebude jíst krev, ani příchozí, který pobývá mezi vámi, nebude jíst krev. Když kdokoliv ze synů Izraele nebo z příchozích, kteří pobývají mezi nimi, uloví zvěřinu nebo ptáka, který se jí, vyleje jeho krev a přikryje ji hlínou. Neboť život každého těla je jeho krev. Proto jsem řekl synům Izraele: Krev žádného těla nebudete jíst, neboť život každého těla je jeho krev. Každý, kdo by ji jedl, ať je vyhlazen.

Jak uvádí Genesis v králickém překladu, „A však masa s duší jeho, kteráž jest krev jeho, nebudete jísti.“ Slovo Nefeš (starozákonní pojem pro duši) se v Starém zákoně často překládá také jako život (např. Gen 9,4-5, 1Sam 19,5, Job 2,4-6, Žalm 31,14 atd.). Nefeš se často vztahuje na touhy, záliby, vášeň nebo chuť (např. Přísloví 23,2, Kazatel 6,7). Řecké slovo „Psyché“ se v Novém zákoně používá ve smyslu podobném nefeš ve Starém zákoně. Psyché označuje život zvířat i lidí (např. Zjevení 16,3). V některých překladech se místo „duše“ používá „život“ nebo „životy“ (např. Matouš 2,20, 6,5, 16,25).

Ve světle těchto veršů si uvědomujeme, že zákaz konzumace krve nebyl pouze kvůli předobrazu na krev Ježíše Krista, která se za nás měla vylévat, ale měl i další duchovní rozměr. Jedením krve s masem totiž přecházejí do lidského těla nízké pudy a tělesné vášně. Rozvoj tělesnosti potlačuje duchovnost, což znamená, že mysl nemůže správně vnímat pravdu. E.G. Whiteová napsala:

Masitá strava člověka mění a posiluje tělesnost. Skládáme se z toho, co jíme, a masitá strava snižuje duševní čilost. Jakmile jedením masa zesílí živočišné sklony v člověku, zeslabují se duševní síly. Člověk žije snáze náboženským životem, vyhne-li se masu. Tato strava totiž nesmírně podporuje tělesné žádosti a zeslabuje morální a duchovní přirozenost. „Tělo bojuje proti duchu a duch proti tělu.“ (E. Whiteová, Rady o výživě a pokrmech, 7. kapitola, str. 246)

V dnešní době, kdy se stále zesilují snahy o vytvoření Nového světového řádu, se stále více stupňuje vliv spiritismu a falešného „duchovna„. Nepřítel Satan se snaží, aby byl celým světem uctíván, a jedním z jeho nástrojů je i podpora vegetariánské stravy, která je stále více propagována pod heslem „zachraňte planetu Zemi, buďte vegetariány!“.

Většina hnutí podporujících New Age a Nový světový řád ví, že pokud chtějí, aby se lidé stali citlivějšími na duchovní hodnoty, i když jde o falešné hodnoty, musí vést lidstvo k tomu, aby se vzdalo jedení masa. To je zjištění, které je nejen zajímavé, ale zároveň výstražné. Chceme, aby na nás měl Duch svatý větší vliv? Chceme vydržet v době poslední zkoušky? Zastavme se každý zodpovědně nad těmito otázkami.

Ceremoniální zákon a křesťanské doporučení ohledně stravy

Skutky 15,20 – ale napsali jim, aby se zdržovali toho, co bylo poskvrněno modloslužbou, smilstva, zardoušeného a krve.

Skutky 15,28-29 – Neboť tak usoudil Duch Svatý i my, že nebudeme na vás klást žádné jiné břemeno než tyto nezbytnosti: zdržovat se masa obětovaného modlám, krve, masa zardoušených zvířat a smilstva. Jestliže se těchto věcí budete chránit, dobře uděláte. Buďte zdrávi.“

V souvislosti s Ceremoniálním zákonem, který byl napsán Mojžíšem a umístěn vedle truhly smlouvy (na rozdíl od Božích desater, která byla napsána Božím prstem a vložena do truhly), je důležité si uvědomit, že tento zákon, jenž poukazoval na smrt Ježíše Krista, byl zrušen obětí Krista. Přesto apoštol Pavel křesťanům doporučuje, čeho by se měli zdržet, zejména v otázkách týkajících se krve a masa. Jak Biblické verše jasně ukazují, zůstane-li v mase krev, zůstává v něm život zvířete. I když toto doporučení není mezi křesťany všeobecně známé, stále platí, že je nežádoucí konzumovat maso s krví nebo samotnou krev.

Někteří by mohli namítat verš z 1. Korintským 10, 25-27, který říká: „Jezte všechno, co se prodává na masném trhu, a kvůli svědomí se na nic nevyptávejte.“ Tento verš však není v rozporu s doporučením, pokud je pochopen v kontextu. Pavel zde hovoří konkrétně o masu obětovaném modlám, a pokud křesťané neví, že maso bylo obětováno, nemají si s tím trápit svědomí. Verše 1. Korintským 10, 19-20 uvádějí:

„Co tedy říkám? Že maso obětované modlám něco znamená? Nebo že modla něco znamená? Ne, ale říkám, že to, co pohané obětují, obětují démonům, a ne Bohu. A já nechci, abyste byli účastníky démonů.“

1. Timoteova 4,4-5 – „Modlitbou se všechno posvěcuje“. V předcházejícím verši se mluví o pokrmech, které Bůh stvořil k užívání.(pouze kralická Bible – Bible21 i Ekumenická tato slova „k užívání“ vypustila) Jsou tedy pokrmy i takové, které nejsou určeny k užívání. Ty první se modlitbou posvěcují, nečisté a nevhodné nikoli.

Koloským 2,16 – Ať vás tedy nikdo nesoudí pro pokrm a pro nápoj nebo kvůli svátku, novoluní nebo sobotám. Vysvětlení je v 17 verši „To všechno je stín budoucích věcí, ale skutečnost je Kristus.“ Jde o obětní ustanovení, (ne o běžný pokrm,) která ještě někteří v prvních dobách po Kristu zachovávali, přestože tato byla zrušena. (Viz Skutky 21,20-26)

Jak to vnímali křesťané v raných stoletích našeho letopočtu?

Historik Tertullianus (asi 160-230 n. l.) v jednom ze svých spisů píše:

„Ať se vaše nepřirozené způsoby červenají studem před křesťany. My nemáme ani krev zvířat ve svých jídlech, neboť ta se skládají z obyčejné potravy… Při soudních přelíčeních s křesťany jim vy pohanští Římané nabízíte klobásy naplněné krví.“

Tertullianus dále kritizuje, že pohané Římané, přesvědčeni, že tento pokrm je pro křesťany nezákonný, se snaží křesťany svést na špatnou cestu tím, že jim nabídnou krvavé jídlo. Křesťané však na tento pokrm reagovali s odporem, a Tertullianus poukazuje na to, že je to pro ně nepřijatelné, protože krev zvířat je pro ně zakázaná a nechápou, jak by mohli toužit po lidské krvi. Eusebius, další historik a církevní otec, vypráví příběh o mladé ženě, která žila těsně před koncem druhého století a před svou smrtí mučednickou smrtí prohlásila:

Křesťanům není dovoleno jíst krev ani těch nerozumných zvířat.“

Tato žena svědčila svým životem a vírou, že křesťané se musí vyhýbat konzumaci krve, což potvrzuje základní křesťanské zásady a víru.

Zdravotní nezávadnost masa

Když se podíváme na otázku zdravotní nezávadnosti masa, je nezbytné zvážit, jak se dobytka chovala a pěstovala po celá tisíciletí a jaké změny přinesl moderní způsob masné výroby. V minulosti žila zvířata ve přírodních podmínkách, kde se volně pohybovala a přirozeně rozmnožovala. Dnes však zvířata v masné výrobě často zažívají otřesné podmínky, které mají vliv na kvalitu masa, které konzumujeme.

Zvířata v velkovýrobě žijí ve stresových a nehumánních podmínkách, jsou často vystavena přeplněným prostorům, špatné výživě, nemocem a přepravám, které jsou pro ně velkým utrpením. Tento stres a bolest mohou negativně ovlivnit nejen jejich zdraví, ale i kvalitu masa, které nakonec konzumujeme. Stres, nemoci a utrpení, kterým zvířata procházejí během svého života, se mohou přenášet do jejich krve a masa, což může ovlivnit zdraví lidí, kteří toto maso konzumují.

Existuje mnoho šokujících videí a dokumentů, které ukazují kruté podmínky, v nichž se zvířata chovají v některých částech světa, především v USA, ale tato realita se týká i jiných částí světa. Zdravotní rizika spojená s konzumací masa z těchto velkochovů mohou být vážná a zahrnují například přenos nemocí a toxických látek, které se mohou dostat do masa prostřednictvím krve a stresových hormonů.

V 19. století napsala E.G.Whiteová:

Kdybyste věděli, jaké maso jíte, kdybyste viděli zvířata, jež pojídáte, dokud jsou na živu, odvrátili byste se od masa s odporem. Zvířata, která jíte, jsou často tak nemocná, že by zašla, kdyby je lidé neporazili; ale tak přijdou na jatky, dokud ještě dýchají. Přijímáte do těla nejhorší nádory a vředy a různé jedy, a přece si to neuvědomujete. – (1870) 2T 404.405

Zvířata jsou stále nemocnější a zanedlouho budou se i mnozí neadventisté masu vyhýbat. Připravujte jídla zdravá a vydatná, aby lidé nemusili jíst maso. – (1902) 7T 124

Často přijdou na trh zvířata, která jsou tak nemocná, že majitelé se je bojí déle mít. Také některý způsob vykrmování přivodí nemoc. Často jsou zvířata chována v temných místnostech, bez čerstvého vzduchu, vdechují ovzduší špinavých chlévů a někdy se živí rozkládající se potravou. Tak je celé jejich tělo prolezlé hnilobou. (1905) MH 314

Běžné požívání masa mrtvých zvířat má zhoubný vliv na morálku i na tělesnou soustavu. Kdybychom uvažovali do důsledků, poznali bychom, že nejrůznější choroby jsou způsobeny jedením masa. – MS 22 1887

Maso nebylo nikdy nejlepší potravou. Ale dnes je jeho používání dvojnásob závadné, poněvadž nemocí u zvířat rychle přibývá. – (1905) MH 313

Jedení masa zvyšuje deseteronásobně sklon k nemocem. – (1868) 2T 64

Světští lékaří nechápou, proč mezi lidmi přibývá tolik nemoci. Ale my víme, že mnoho utrpení je zaviněno jedením mrtvého masa. – Letter 83 1901

Když si představíme, jak jsou zvířata v moderní velkovýrobě zacházeno, uvědomíme si vážné etické a zdravotní problémy spojené s konzumací takového masa. Zvířata jsou často přepravována na dlouhé vzdálenosti bez přístupu k čerstvému vzduchu, světlu, vodě a potravy. Po příjezdu na porážku jsou vyčerpaná, nemocná a šokována. Tento extrémní stres, který zvířata zažívají během přepravy, může mít závažné důsledky pro kvalitu masa, které konzumujeme.

Zvířata, která jsou krmena nadměrně, aby získala co nejvíce masa, jsou často v dobrém stavu, ale vyčerpaná. Po zabití, kdy je jejich tělo ve stavu úplného vyčerpání, mohou v jejich krvi zůstat toxiny a jedovaté látky, které se mohou dostat do lidského těla. Tato kontaminace zvířecím masem může způsobit zdravotní problémy, včetně otravy, křečí, mrtvice a dokonce i náhlé smrti.

Dále, v některých případech, se zvířata, která jsou přiváděna na porážku, projevují zuřivostí a šílenstvím jako důsledek strachu a bolesti. Tento extrémní stav zvířat vede k tomu, že jejich maso může být nebezpečné pro konzumaci a způsobit vážné zdravotní problémy u lidí.

Maso nemocných zvířat, například těch, která trpí morovými nákazami, může přenášet nakažlivé nemoci, což vede k úmrtnosti mezi lidmi, kteří ho konzumují. Vzhledem k těmto neetickým podmínkám a zdravotním rizikům je důležité se zamyslet nad etickými otázkami spojenými s konzumací masa, které pochází z velkochovů.

Zdravotní rizika spojená s konzumací červeného masa dnes

Konzumace červeného masa, konkrétně hovězího a vepřového, je spojena s vyšším rizikem vážných zdravotních problémů, včetně rakoviny tlustého střeva. Podle 26 studií publikovaných do roku 2003 až 21 z nich prokázalo přímou souvislost mezi červeným masem a tímto typem rakoviny. Tento negativní dopad na zdraví může být způsoben vysokým obsahem nasycených tuků, cholesterolu, kancerogeny, jako jsou heterocyklické aminy, které vznikají při úpravě masa, a také vysokým obsahem heme – barviva obsaženého v červeném mase.

Zdravotní problémy neomezující se pouze na rakovinu tlustého střeva zahrnují i možné vztahy mezi červeným masem a rakovinou prsu, plic, prostaty, slinivky břišní, hrtanu, ledvin a dýchacích cest. Vysoký obsah kancerogenů v masné výrobě, zejména při úpravě masa při vysokých teplotách, může přispívat k těmto zdravotním rizikům.

Dalším problémem, který zůstává i v moderním zpravodajství bez patřičné pozornosti, jsou novodobé nemoci zvířat, jako je nemoc šílených krav, prasečí chřipka a ptačí chřipka, které mohou mít vážné následky pro veřejné zdraví. Tato zvířata jsou v některých zemích, včetně USA, vystavena neúměrnému množství antibiotik – až 30x častěji než lidé. Tato antibiotika jsou podávána zvířatům nejen na léčbu nemocí, ale hlavně pro rychlejší růst při snížené spotřebě krmiva. Tento proces sice zvyšuje zisk farmářů, ale zároveň podporuje vznik antibiotické rezistence, která může mít katastrofální důsledky pro lidskou medicínu. Tento zdravotní dopad spojený s konzumací červeného masa a používáním antibiotik ve velkochovech je tedy nejen otázkou etiky a zdraví, ale i veřejného zdraví.

V souvislosti s konzumací masa a používáním antibiotik v živočišné výrobě existuje stále rostoucí problém rezistence na léky, který může mít vážné následky pro lidské zdraví. Každý rok 60 000 Američanů umírá na nemoci způsobené bakteriemi, které jsou rezistentní vůči běžným antibiotikům. Tento jev souvisí s neúměrným používáním antibiotik ve velkochovech, kde jsou zvířatům podávána antibiotika nejen k léčbě, ale i k urychlení jejich růstu. Tato praxe, spolu s problémem šíření nových nemocí zvířat, jako je nemoc šílených krav, prasečí chřipka a ptačí chřipka, představuje riziko pro veřejné zdraví. I když tato praxe přináší farmářům ekonomické výhody, zvyšuje to riziko pro lidskou medicínu a naše zdraví.

Otázka, kterou bychom si měli položit, zní: Jsme dnes schopní zajistit, abychom jedli maso, které je zdravé, dobře odkrvené a bez přítomnosti krve v masných výrobcích? A jak může naše benevolentní přístup k těmto otázkám ovlivnit náš duchovní život? Když se Kristus vrátí, budeme schopni se před ním postavit bez výčitek, nebo bude náš postoj k těmto otázkám důvodem, proč by mohl říct „neznám tě“?

První hřích, kdy Eva neovládla svou chuť, je nám varováním, abychom i dnes nepropadli slabosti, která by nás mohla stát život, jak fyzický, tak duchovní.

Súvisiace videá a dokumenty